Artikel på eb.dk 4/5-2014 direkte link her:
http://ekstrabladet.dk/kup/motion/article2275513.ece
De fleste, der dyrker sport, har prøvet at have krampe under eller efter træning. Og de fleste ved, hvor ubehageligt det er, og hvor ondt det kan gøre. Men du kan ifølge kostvejleder og personlig træner, Alex Jensen, selv gøre noget for at undgå det.
Stræk ud
Du kan forebygge muskelkramper ved at strække ud før din træning. Det gør senerne og musklerne klar til et træningspas. Hold strækket i 15 – 20 sekunder og gentag, hvis det er nødvendigt.
– Kramper kan opstå under forskellige motionsformer, men kramper ses hyppigst under længerevarende og udmattende træningspas eller konkurrencer. Det er sjælent, at man får kramper ved små hyggelige træningspas, mener Alex Jensen.
Væskemangel
Væskemangel kan være en forklaring på, at musklerne går i krampe. Ved længerevarende træningspas mister man ofte en del væske og elektrolytter via sved, og det kan påvirke kroppen i en negativ retning.
Undgå træning når du er syg
Ifølge Alex Jensen er det vigtigt, at kroppen er helt klar, inden den skal træne i flere timer. Hvis man er syg eller har formindsket energi, bør man overveje, om det er i dag, man skal ud og lave fart-rekorder.
Husk opvarming
Husk at varme grundigt op. Krampe opstår ikke kun i trætte men også i kolde muskler.
Ved akut krampe
Ved Akut krampe vil det hjælpe at strække musklen ud. Stræk også musklens overgang til senen, det vil få krampen til at slippe.
Husk salt
I følge Alex Jensen kan det være en god idé at have salttabletter i lommen, når man skal træne i mange timer.
– Det er ikke videnskabeligt bevist, at manglende kalium, magnesium eller calcium kan udløse kramper under lange træningspas. Men sveder man meget under træning og konkurrence, mister man en del natrium (salt), og man risikerer at dehydrere. Det er uvist, om det er årsagen til, at man får krampe, men kramper opstår ofte, når man presser sin krop, og jeg mener derfor, at der er en sandsynlighed for, at det hænger sammen, siger Alex Jensen.
– Der er dog ingen tvivl om, at et af fokuspunkterne ved træning og konkurrence – særligt i varmt vejr – skal være at drikke tilstrækkeligt. Drik gerne væske tilsat en smule salt. Da jeg lavede min Ironman, havde jeg altid salt på mig, og hvis jeg kunne mærke, at der var en krampe på vej, satte jeg tempoet ned og indtog en saltpille, fortæller Alex Jensen.
Undgå for hård træning, hvis du ikke er i form
Alex Jensen anbefaler, at man er realistisk med sin træning, og at man ikke kaster sig ud i en træning eller konkurrence uden at være ordentlig forberedt.
– Kom gerne afsted på cyklen tre gange om ugen for at vende kroppen til at træne. Byg træningen ligeså stille op, så igen kroppen kan følge med. Træner du kun lidt eller i perioder, belaster du din krop hver gang, den skal i gang. Og mange kommer til at øge træningsmængden eller intensiteten for hurtigt – og dét øger risikoen for kramper, siger Alex Jensen, som anbefaler, at man gør træningen til en fast del af hverdagen.